Månadens klimatsmarta företag - Mimer

Mimer tar sig an miljöfrågorna utan pekpinnar I den fornnordiska mytologin var Mimer en jätte som vaktade Mimers brunn, vishetens källa. Eftersom han drack ur brunnen varje dag var han den visaste av alla jättar och kunde se och höra allt som hänt och skulle ske. I Västerås är Mimer den stora bostadsjätten som tar miljöfrågorna på största allvar, men med glimten i ögat och utan pekpinnar.

På Slottsgatan, mitt i Västerås centrum, har Bostads AB Mimer sitt huvudkontor. Den smala gatan utanför ingången är stenbelagd och strax intill rinner Svartån. På andra sidan vattnet ligger gamla rödmålade trähus idylliskt med grönskande trädgårdar sluttande mot vattnet. Att husen ingår i Mimers bestånd kanske förvånar någon, men bostadsföretaget äger både nya och gamla hus, bland annat på Kyrkbacken. Redan 1920 bildades Mimer och sedan 1937 är Västerås stad ensam ägare. Med 11 300 lägenheter och över 20 000 hyresgäster är Mimer det största bostadsbolaget i Västerås.

Marknadschefen Eva Favaro och Mikael Söderberg, som är teknik- och miljöchef, berättar att Mimer var tidigt ute med miljöfrågorna. Och efter Rio-konferensen 1992 tog arbetet fart på allvar.

– Med alla våra hyresgäster har vi världens chans och en enorm möjlighet att påverka, säger Eva Favaro. Men vi ska göra det på ett klokt sätt, med glimten i ögat inte med pekpinnar.

Läs mer här

Senast uppdaterad: 2014-05-16 av Carina Eriksson Lidfeldt Skriv ut